Steeds meer andere zorgaanbieders dan huisartsen (i.c. derden) doen het verzoek bij Stichting ION om toegang te verkrijgen tot de ION-database teneinde te kunnen vaststellen wie de actuele huisartsenpraktijk van een patiënt is. De verzoekende partijen zijn zeer divers t.w. ziekenhuizen, huisartsenspoedposten, SEH's, laboratoria, GGD, ambulancedienst, zorggroepen, declaranten e.d. De reden voor hun verzoek ligt vaak op het vlak van de acute gezondheidszorg maar ook op het terrein van onderzoeksrapportages en declaraties. Het ION-bestuur heeft de mogelijkheden daartoe juridisch laten onderzoeken daarbij rekening houdend met het oorspronkelijke doel waarvoor de ION-database is opgezet, het daarvoor zelf al opgestelde uitvoeringsbeleid en de gestelde eisen in het kader van de de Europese privacywetgeving AVG.
In de eerste opzet zal bij elke raadpleging op de ION-database moeten worden ingelogd en kan er, na toestemming van de patiënt, met behulp van BSN + Geboortedatum de actuele huisartsenpraktijk worden geraadpleegd. Het resultaat dat bij een match wordt teruggegeven bestaat uit de praktijk AGB-code en de naam van de huisartsenpraktijk. In 2021 zijn we de gesprekken met de leveranciers van huisartsenspoedposten- en ziekenhuisinformatiesystemen gestart om te onderzoeken of deze vraagfunctie verder te integreren is in hun software. De huisartsenspoedposten hebben dit in 2024 gerealiseerd. De benodigde aanpassingen aan de ION-database werden gerealiseerd door Vecozo, waar ook de ION-database is gebouwd en door wie technisch beheer wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting ION.
NIEUW : Per juni 2024 is juridisch onderbouwd vast komen te staan dat bij de toepassing van de functie Geautomatiseerd Raadplegen Actuele Huisartsenpraktijk (GRAH) door de huisartsenspoedposten (HASP) er geen expliciete toestemming van de patiënt meer nodig is om bij een spoedzorgvraag de actuele huisartsenpraktijk vast te stellen via de ION-database. Men mag in deze specifieke situatie de spoedzorg als verlengstuk van de reguliere huisartsenzorg zien waarvoor de toestemming van de patiënt ook verondersteld mag worden. Er is dus geen aparte registratie vereist binnen de huisartsenposten-software. Dit geldt echter niet automatisch ook voor andere zorgaanbieders (zgn. 'derden'). Voor hen blijft deze toestemmingsvraag en registratieplicht (vooralsnog) nog steeds van kracht.
Projectmanagement is in handen van Marcel Leijten, technisch projectleider Stichting ION.
Het laatste nieuws over deze nieuwe ION-dienst kunt u lezen op onze nieuwspagina.
Voor vragen kunt u ons bereiken via ons contactformulier.